Варненски лекар обиколи всички 196 международно признати от ООН държави в света

Варненецът д-р Красимир Петров преди няколко седмици се превърна в нашия сънародник, посетил всички 196 независими, международно признати от ООН държави в света.
И е първият българин, сътворил този уникален подвиг, стъпил по земите на всички държави в света.
Голямото пътуване за коремния хирург, който трета година е изпълнителен директор на Университетската болница “Света Анна“ Варна, започва преди 25 години.
Интересното е, че първата държава от тези 196, посетена от доктора-пътешественик тогава, е Румъния (напълно логично за годините веднага след падането на Берлинската Стена).
Още по-интересното е фактът, че последната, 196-та, от този забележителен маратон, е Молдова, тоест разстоянието между Букурещ и Кишинев отнема  четвърт век, преминавайки през останалите194 държави.

Началото на голямото пътуване на варненеца, както у всяко малко момче, започва от очарованието на историите на Жул Верн и Майн Рид.
Свой дял в бъдещото голямо голямо пътешествие имат и отрупаните с географски книги рафтове на Руската книжарница /любима на поколения варненци, докато я имаше/, на пешеходната улица в морската столица. 

В първите години на лекарската си дейност, заразен вече от мечтите да пътува, се качва на корабите на БМФ като корабен лекар.
Междувременно се включва и в няколко алпийски експедиции, тъй като има невероятната физическа подготовка на водолаз и воден спасител.

В началото водещо е любопитството.
После идват туристическата страст, интересът към необичайното и отварянето на сетивата към обаянието на природата, с която Господ е надарил нашия дом, Земята - споделя пред приятели голямата си страст лекарят и пътешественикът.
Завидният опит на човека, обиколил всички 196 признати от ООН държави в света, идва от това, че щастието от всяко пътуване е въпрос на нагласа и настройки на сетивата, хъс и мотивация, опит и дори малко мания...

Когато става дума за пътешествия, както е в представата на тези наши „любители на географията“, които демонстрират свръх-луксозни хотели, скъпарски плажове и традиционните за туриста обекти, като Айфеловата кула в Париж, Бъкингамския дворец в Лондон, Копакабана в Рио де Жанейро, Таймс скуеър в Ню Йорк или Харбър бридж в Сидней, в случая с д-р Петров ще намерим съвършено различен подход и стил на пътешествията.

Точно така той самият описва своята страст:
В масовия случай хората са чели за екзотични места и са си формирали клишета, които нямат общо с истината.
А тя е простичка: можеш да обиколиш света без супер лукс, без безумни разходи, често разточителни и нелепи, и дори без двуцифрено число ваксини. Единствената задължителна за Африка и Южна Америка ваксина е тази против жълта треска.
Добре е да има и хепатитна, но е под въпрос колко действа тя.
Личната хигиена е определяща, включително и за другите паразитни заболявания.
Работещата формула е старото колониално правило: не пиеш небутилирана или непреварена вода и не ядеш неминала през огън храна и необелено растение.
Най-сигурната защита срещу малария са ризите с дълъг ръкав и дългите панталони, особено след залез слънце, когато излизат комарите.
Това обаче е валидно, ако престоят е под 3 месеца.
Ако надвиши този срок, избягването на маларията е почти невъзможно, споделя докторът-пътешественик.

За най-дългите си пътувания той ползва неплатен отпуск.
Над 2/3 от страните е посетил в режим на евтини пътувания - със спане в хостели, евтини хотели и хранене в местни заведения.
Така обикаля Южна Америка, голяма част от Азия и половин Африка.

След успешното приключване на списъка с всички 196 международно признати независими държави в света, д-р Красимир Петров признава, че има дестинации, в които не би стъпил повторно, но към Африка винаги е готов да поеме пак:
Природата в Африка, хората и тяхната представа за живота са много различни.
Времето там тече различно.
Бих се върнал винаги там.
Вероятно, защото мотото, по което се опитвам да живея, гласи, че живеем заради грешките, които бихме направили отново, признава хирургът-пътешественик.

В задушевен разговор по темата за невероятните му постижения, той споделя и доста екзотично звучащи, но също така свързани с особени опасности дестинации, като Афганистан, Либия, Еритрея, Северна Корея, Сирия, докато други държави, по-скоро държавички, имената на които са или съвършено непознати, или трудно ще намерим на картата на света, са още по-уникални: Тувалу, Тонга, Лесото, Сан Томе и Принсипи, Бруней, Вануату, Суринам…
Всички те обаче имат особено място в съзнанието на д-р Петров, със своя заряд, предизвикателства, аромат, дух и отпечатък в спомените завинаги.

Ето какво сподели самият пътешественик в края на нашата среща, когато го запитах какво е да е единственият българин, обиколил всички 196 официално признати от ООН държави в света?

Не знам дали съм единственият, но със сигурност, ако има други, те не са много. Това все пак е своеобразна мания, от която страдат мнозина, но на която някои устояват...
Глупаво е в днешно време да се сравняваме с пътешествениците от миналото. Сега е много по-лесно. По-достъпни са и най-затънтените места на света. Несравнимо и очарованието от преоткриването. Ако не сме обременени, че трябва да преживяваме преживени от други милиарди пъти и си избием комплекса, че не сме първите, които стъпват някъде, сме с правилната настройка. Като видиш и изживееш нещо, то е първо за теб и трябва да му се насладиш като първооткривател. Ако се радваме на това, че ще преоткриваме света за себе си, ще сме щастливи и ще се наслаждаваме на всяко такова преживяване.

Д-р Красимир Петров е член на Интернационалната Медицинска Асоциация България (ИМАБ), и за всички нас, негови колеги и приятели, постигнатото от него, като №1 пътешественик в България, е изключително признание за търсещия дух и неуморната енергия на един български лекар!

Варна, декември 2019 г.